Buitenkansje: eendaagse residency in Villa Eikenhorst

31_VillaEikenhorst_2

Duizenden kunstenaars hebben zich bij het Mondriaan Fonds gemeld voor het eendaagse verblijf als artist-in-residence in Villa Eikenhorst in Wassenaar, het woonhuis van koning Willem-Alexander, koningin Máxima, en hun kinderen. De residency vindt plaats op Koningsdag, omdat het koninklijke gezin dan de hort op is en het personeel van Villa Eikenhorst zich anders verveelt. Birgit Donker, directeur van het Mondriaan Fonds, schrijft op haar weblog: “Wij waren al langer op zoek naar een luxueuze residency waar kunstenaars die zich door de maatschappij uitgespuugd voelen lekker in de watten gelegd kunnen worden. Aanzien tanken noemen we dat intern.”

Kunstenaars dienden voor deze ‘koninklijke residency’ spectaculaire voorstellen in. Zo stelde iemand voor het interieur van de riante villa ondersteboven te plaatsen, zodat ‘de koning en de zijnen de omgekeerde wereld ervaren’. Een kunstenaar van Syrische afkomst wilde zich laten adopteren door de koninklijke familie, iemand anders beloofde de hele villa inclusief personeel vacuüm te trekken. Een kunstacademiestudent schreef: “Ik wil zooo graag de honden Skipper en Nala uitlaten, superbedankt!” De vele voorstellen voor expliciete performances op of onder het bed van het koninklijk echtpaar, heeft het fonds direct afgewezen. Donkers: “Puur op inhoudelijke gronden, slaapkamerkunst is nogal jaren negentig.”

Enkele kunstenaars met republikeinse inborst lieten weten dat ze niet gediend zijn van een recidency in het huis van een ‘ondemocratisch gekozen staatshoofd’. En een kunstenaar met als alias anarchist4evah schrijft: “Belachelijk! Waarom precies op 27 april?! Ik verkoop mijn kunst dan op de vrijmarkt, hoef ik er lekker geen belasting over te betalen!”

De hofhouding van Villa Eikenhorst zal bepalen welke kunstenaar uiteindelijk welkom is. Daar zullen ze waarschijnlijk tot 26 april mee bezig zijn. De uitverkozen kunstenaar zal op Koningsdag zonder voorafgaand bericht om 7 uur ’s ochtends thuis worden opgehaald in een geblindeerde gouden limousine. Over deze wat mysterieuze gang van zaken en dit tijdstip kan niet gecorrespondeerd worden, zo meldt de website van het Mondriaan Fonds. De geselecteerde kunstenaar krijgt een geheimhoudingsplicht.