Schilderen in de buitenlucht alleen nog met vergunning

99_01

Vanaf 1 mei heeft iedereen die in de buitenlucht wil schilderen een vergunning nodig. Dit staat in een uitgelekte conceptversie van het voorlopige regeerakkoord tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks. Het voorstel voor de ‘plein air tax’ komt van GroenLinks, die meent dat de natuur lang genoeg ‘gratis en voor niks is uitgebuit’ door kunstschilders. “Een naaktmodel moet je ook betalen, dus waarom de natuur dan niet?”, licht een woordvoerder toe.

De andere partijen gaan hierin mee, zeker nu er uit recent onderzoek is gebleken dat de natuur in gebieden waar veel in de buitenlucht wordt geschilderd een beetje begint weg te kwijnen. Door ezels die overal maar in de grond geprikt worden, komen jaarlijks tientallen padden en een onbekend aantal wormen om. De geur van verf verstoort het natuurlijke gedrag van bijen en kolibrie’s, en volgens de laatste stand van de wetenschap is het nageschilderd worden voor sommige boomsoorten een ronduit traumatische ervaring.

Rosalie Hexter van de Buitenkwast, de landelijke vereniging van openluchtschilders, is blij met de vergunningsmaatregel. “Sinds Panorama Pijbes op tv is, is het vechten om de beste plekjes”, vertelt Hexter. “Ik heb mensen knotwilgen zien omzagen, koeien zien tackelen en ooievaars zien wegpesten. Dat voelde altijd toch een beetje illegaal. Veel prettiger natuurlijk als we er straks een officiële vergunning voor hebben.”

2 gedachten over “Schilderen in de buitenlucht alleen nog met vergunning”

1. Maar wel een leuke!
    Overigens bestaat dit idee wel ergens serieus: in Rome moet je een vergunning hebben wanneer je (professioneel) in het openbaar de stad fotografeert of als achtergrond in een film gebruikt. Met ongeveer dezelfde motivatie, maar nu wel serieus bedoeld. Hoewel, serieus: Italië?
    Ik liep er tegenaan toen ik met een vriend in 2008 in Rome fotografeerde en schreef voor een boek over de romaanse klokkentorens van Rome (en we hebben ons er geen barst van aangetrokken!).

Reacties zijn gesloten.