Duitsland stopt met nasynchroniseren videokunst

85_duitsland-stopt-met-nasynchroniseren-videokunst

Goed nieuws voor videokunstenaars die bij onze Oosterburen exposeren. Na maandenlange stakingen en protesten heeft de Duitse actiegroep Synchronsprechen ist keine Kunst gelijk gekregen: videokunst zal vanaf volgend jaar niet meer nagesynchroniseerd worden. Performancekunstenaar Berthold Bauhaus was een van de frontmannen van de actiegroep: “Eindelijk zal ik binnenkort kunnen horen hoe de echte stem klinkt van Marina Abramović.”

Voorheen werd zij nagesynchroniseerd door actrice Eva Mattes, die de meeste Duitsers herkennen als de stem van Pippi Langkous. Mattes zelf reageert teleurgesteld: “Stemacteren is een vak apart. Ik wist veel videokunst te voorzien van een dosis pathos die kunstenaars simpelweg ontberen.”

Ook Erik van Lieshout vindt het ‘dikke Scheiße’ dat zijn video’s niet langer in het Duits overgedubt zullen worden. “Ik vind mezelf gewoon heel sexy klinken in het Duits”, vertelt de kunstenaar. “Ik ben ook enorm beïnvloed door de grote Tiroler cinematraditie, jammer dat je die link straks niet meer zo duidelijk kunt horen.” Melanie Bonajo is juist opgelucht: “Hopelijk wordt mijn werk in Duitsland nu wat minder in de Krimi-hoek weggezet.”

Verschillende Duitse musea vrezen dat hun bezoekers straks niets meer van videokunst zullen begrijpen en het niet meer kunnen opbrengen om videokunstwerken helemaal uit te kijken. Om hun tegemoet te komen is bedacht dat zij bij de kassa gratis een audiotour kunnen ophalen met de grootste hits van Udo Jürgens.