Alexander Pechtold verzon studie kunstgeschiedenis

FC Kunst-factchecker Fiona heeft ontdekt dat Alexander Pechtold geen kunstgeschiedenis heeft gestudeerd. In werkelijkheid is de politicus atoomgeleerde. De D66-leider viel door de mand toen hij in een interview in de LINDA Fra Bartolommeo zijn favoriete Italiaanse schoenenmerk noemde, en Mario Balotelli ‘die geweldige renaissanceschilder in Museum Boijmans’.

Navraag bij een voormalige studievriend uit Teheran leert dat Pechtold, toen hij de politiek in ging, voor zijn cv een studie zocht die creatiever, aantrekkelijker, kortom ‘sexyer’ klonk. En naar een leugen waar hij mee weg zou komen met een minimum aan parate kennis. Henk van Os, oud-Rijksmuseum-directeur en ‘jenevermaatje’ van Pechtold, had ook nooit in de gaten dat de politicus zijn kunstkennis maar wat bij elkaar fabuleerde. “Aan de andere kant”, zegt Van Os, “mij is ook nooit gevraagd of ik wel werkelijk kunsthistoricus ben. Het is ook een vrij beroep natuurlijk, iedereen mag zichzelf zo noemen.”

Ook zijn job als veilingmeester blijkt Pechtold uit de duim te hebben gezogen. In die periode had hij zich aangesloten bij de FARC. De ervaringen uit de jungle komen hem wel van pas in zijn politieke loopbaan, maar om het strijdlustige idealisme dat hem toen dreef wil hij nu liever niet bekend staan. Pia Dijkstra, nummer 4 op de D66-kandidatenlijst, reageert niet verrast op het nieuws: “Haha, ik wíst dat ik zijn gezicht ooit voorbij had zien komen in een reportage in het NOS-journaal!”