Finale Het geheim van de Meester: reconstructie Jasper Krabbé

69_finale-geheim-van-de-meester

Vanwege het enorme succes van Het geheim van de Meester, zendt AVROTROS volgende week een speciale finale uit. In deze extra lange uitzending gaat het inmiddels beroemde team van topexperts de ultieme uitdaging aan: het reconstrueren van het ‘meesterwerk’ Jasper Krabbé.

Michel, Joris en Berd passen daarbij zoals altijd de meest geavanceerde technieken toe: ze schijnen met lampjes in Jaspers oren, proberen de gelsoort in zijn haren te proeven en breken twee geodriehoeken op zijn kin. Berd: “Als timmerman vroeg ik me altijd al af: uit welk hout is zijn polsbandje eigenlijk gesneden? Nou, Tasmaans eiken dus, waarom ook niet.” Het team spreekt ook met de ouders van Jasper, Jeroen en Herma: hoe is het mogelijk dat zij zo’n wonderkind hebben gemaakt? Kunnen mensen thuis dat ook proberen? En hoe kan het dat een motorhelm hem zo ongelooflijk goed staat?

Jasper heeft zelf ook ‘geen fucking clue’ hoe hij zo meesterlijk geworden is: “Als ik mezelf googel zie ik alleen plaatjes van mijn hoofd. Maar nergens een instructie van hoe ik te maken ben.” Op basis van alle verhalen achter het meesterwerk maakt Charlotte een reconstructie. “Het lastigste is de verf onder zijn nagels”, zegt ze, “er zit zó veel.” Joris zorgt zoals iedere week voor het craquelé: “Als Charlotte eenmaal de juiste etalagepop op Marktplaats heeft gevonden, leggen we die anderhalve week grijnzend voor ons uv-kanon om de juiste rimpeldynamiek te bereiken.”

De onthulling van het eindresultaat belooft bijzonder te worden. Als broer Martijn reconstructie en origineel naast elkaar ziet, snapt hij even niet wat er gebeurt: “Huh, nóg een broer? Ik ben echt even out of emoji’s.” Jasper zelf is ook best wel impressed door de reconstructie van zichzelf: “Wow, wat een coole artistieke gozer, geef hem een programma!”