Rietveld Academie begint Instagram-opleiding

66_rietveld-instagram-afdeling-04

De Gerrit Rietveld Academie begint per volgend schooljaar als eerste kunstacademie in Nederland met de afstudeerrichting Instagrammen. Directeur Annelies van Eenennaam: “We kregen veel klachten van de studenten die dit najaar waren gestart met Fotografie. De technische vakken vonden ze overbodig, hun fototoestellen spreken voor zich. Maar hoe leg je de link met de rest van de wereld? Hoe krijg je een solo in Foam? Die vragen spelen bij de studenten.”

Per volgend jaar zal de afdeling Voorheen Fotografie studenten opleiden tot autonoom Instagrammer en social influencer. “Onze alumni weten straks precies welke filters en hashtags ze moeten gebruiken”, legt Van Eenennaam uit, “bovendien leren we ze welke curatoren ze moeten volgen, wie ze moeten liken en hoe ze die likes het beste kunnen doseren.” Voor de afdeling Voorheen Fotografie zal de kunstacademie samenwerken met Instagram-kunstenaars Ai Weiwei en Negin Mirsalehi om een conceptueel lesprogramma te ontwikkelen waarbinnen, in de woorden van Van Eenennaam “de selfie fungeert als katalysator binnen het werkproces.”

Van Eenennaam verwacht veel van de VF-afdeling: “Instagram heeft een enorme potentie. Je moet je voorstellen dat de kritische kunst die studenten maken via Instagram ook door kinderen in Zuid-Soedan en Aleppo geliked kan worden, fantastisch toch? Moet het internet het daar wel doen natuurlijk.”

2 gedachten over “Rietveld Academie begint Instagram-opleiding”

  1. Ik lees: “Onze alumni weten straks precies welke filters en hashtags ze moeten gebruiken”, legt Van Eenennaam uit, “bovendien leren we ze welke curatoren ze moeten volgen, wie ze moeten liken en hoe ze die likes het beste kunnen doseren.”

    Gaat het niet mer om het interessante idee, uitgewerkt tot een goed concept en uiteindelijk tot een spannend product, interessant vormgegeven??

    Ben benieuwd hoeveel studenten deze opleiding zullen volgen. De directrice mag, wat mij betreft, leren om kritisch naar haar opleiding te kijken.

  2. wat een onzin…. vergroot je zichtbaarheid lijkt me zinvol, maar het specifiek op één sociaal medium toespitsen niet…. zie hoe snel insta opkomt en bv hyves en twitter vergaan…. tegen de tijd dat ze afstuderen is insta alweer passée….. en die influencers wisselen ook met de dag….

Reacties zijn gesloten.