Welke kunstwerken moet ik in de koelkast bewaren?

60_Koelkast

Wel of niet in de koelkast: het blijft lastig in te schatten, zo blijkt. Naar aanleiding van de aanstaande solo van Magali Reus in het Stedelijk ontving de redactie van FC Kunst hierover verschillende vragen. Een beginnend verzamelaar schreef ons: “Welke kunstwerken moet ik eigenlijk in de koelkast bewaren?”

Welnu, alles blijft natuurlijk langer houdbaar in de koelkast, maar je kunt ijssculpturen beter in de vriezer bewaren. Dus het hangt er een beetje vanaf wat het is. Schilderijen leg je beter niet op een pizzadoos of naast een pak melk, tekeningen blijven heel lang goed als je ze stapelt tussen laagjes filodeeg. Keramiek kan prima in de groentela, net als sculpturen van hout en ander biologisch afbreekbaar materiaal. En verder ligt het er natuurlijk ook erg aan hoeveel ruimte je in je interieur en in je koelkast hebt.

Heb je geen koelkast, maar wel een wijnkelder? Dan is dat in de meeste gevallen een prima alternatief. Voor alle kunstwerken geldt: föhn ze niet op kamertemperatuur als je ze tevoorschijn haalt, maar zet ze op een plekje met voldoende schaduw en laat ze langzaam aan hun nieuwe omgeving wennen. Daarna kun je eigenlijk alles met ze doen – mits je ze ’s avonds weer in de koelkast terugzet.

Tot slot nog een tip: iedere koelkast volstaat in principe, maar als je wil dat ‘ie er ook een beetje hip uitziet, raden wij deze aan.

Binnenkort behandelen we een nieuwe lezersvraag. Blijf ze vooral sturen!