Galerie-ontgroeningen voortaan cultureel erfgoed

59_Galerie-ontgroeningen foto André Smits
foto: André Smits / www.artistintheworld.com

Galerie-ontgroeningen zijn vanaf nu officieel onderdeel van de Nederlandse cultuur. De ontgroeningen zijn namelijk toegevoegd aan de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed. Twee kunstvriendinnen uit Blaricum hadden de ontgroeningen voorgedragen. Ze trekken er regelmatig op uit om zich in galeries te laten wegstaren: “een schitterende traditie”, aldus de dames.

De Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed is een lijst met tradities en rituelen die we in Nederland belangrijk vinden en willen doorgeven aan volgende generaties. Op de lijst staan bijvoorbeeld ook het sinterklaasfeest, Koningsdag, spijkerpoepen, dwergwerpen, potenrammen en vuurwerk tijdens Oudejaarsavond. En nu dus ook de galerie-ontgroening.

De ontgroening bij het galeriebezoek is een vast en vertrouwd ritueel, waarbij de galeriehouder en galeriemedewerkers de bezoeker aanvankelijk lijken te negeren, maar vervolgens nadrukkelijk proberen weg te kijken, eventueel met behulp van ksssjt-geluiden, voetengestamp, en het gooien van koud water. Deze fase duurt tot de bezoeker bewijst een soort kenner te zijn, journalist of blogger, of iets aankoopt of de suggestie daartoe wekt. Daarna blijkt steevast een fles prosecco koud te staan en komen bakjes vol kraakverse wasabinootjes tevoorschijn.

De Nederlandse Galerie Associatie (NGA) reageert: “We zijn blij dat de galeriehouder en diens medewerkers eindelijk alle respect en bevestiging krijgen die zij verdienen. Het is voor hen ook niet altijd makkelijk om de bezoeker door dit onaangename proces te dwingen, maar je krijgt er zo veel voor terug.”

Eén gedachte over “Galerie-ontgroeningen voortaan cultureel erfgoed”

  1. Er zijn ook galeries die tevens kapsalon zijn. Daar wordt de argeloze bezoeker meteen geknipt en geschoren. Voordeel daarbij is dat er warm water wordt gebruikt én men meestal met een artistiek hoofd het pand verlaat.

Reacties zijn gesloten.