Had je deze kunstwerken in videoclips al gezien?

Dat Beyoncé haar Lemonade opleukte met een ‘niet eens zo mooi’ stadsgezicht van Dordrecht hield de gemoederen in het Dordrechts Museum flink bezig. Deze kunst-cameo past in een lange traditie van kunstwerken in videoclips. FC Kunst zette de bekendste voorbeelden op een rij.

01_Toni Braxton - Un-Break My Heart-02

Toni Braxton – Unbreak My Heart & Double Brancusi
Experts namen lange tijd aan dat de sculpturen op de achtergrond twee exemplaren van een limited edition gouden Bang & Olufsen-telefoon waren. Er was echter ook direct kritiek op deze theorie, omdat het onwaarschijnlijk is dat iemand twee telefoons heeft. En wie goed kijkt, herkent meteen Brancusi’s sculptuur Princess X in tweevoud. Hartstikke unbreakable, want gemaakt van brons.

02_Smells like Ulay

Nirvana – Smells Like Teen Spirit & Ulay
Ulay schijnt toevallig in de buurt geweest te zijn, voor de opnames van deze videoclip in Kurt Cobains oude high school in Aberdeen. Ulay was eigenlijk op zoek naar de sauna, die zich in een van de naastgelegen panden bevond, maar Kurt Cobain was zo blij met zijn komst, dat hij hem dwong even te blijven gedurende de opnames. “Ik had het een beetje koud”, verklaarde Ulay later.

03_Benny Benassi - Satisfaction_2

Benny Benassi – Satisfaction & Atelier Van Lieshout
Toen Benny Benassi zijn videoclip Satisfaction een artistieke touch wilde geven, koos hij eerst een Daniel Buren-tentje. Maar omdat de regisseur van de videoclip deze verwijzing niet artistiek genoeg vond, kozen ze samen een apparaat van Atelier Van Lieshout uit. Toen bleek dat de schaarsgeklede dame in kwestie het ding niet kon bedienen, hebben ze contact opgenomen met Joep van Lieshout. “Ik heb gezegd dat ze maar op zoek moesten naar een nieuw model, want ik werk niet met amateurs”, herinnert hij zich.

04_Celine Dion_Koons

Celine Dion – My Heart Will Go On & Puppy
De video voor My Heart Will Go On was al bijna af, toen Celine Dion bezwaar maakte. Ze vond het vervelend dat regisseur James Cameron haar helemaal alleen op de boeg van het schip had gezet, terwijl Kate en Leo daar samen stonden. “Zo kom ik over als een eenzame zielige vrouw”, schijnt de diva te hebben geklaagd. Daarom werd besloten Jeff Koons’ Puppy, die Cameron toevallig zojuist had aangeschaft, bij Dion te plaatsen. Een sympathieke oplossing, al bleek de ingreep zo subtiel dat het kunstwerk de meeste mensen helemaal niet is opgevallen.

05_Jody Bernal - Que sí que no-01

Jodi Bernal – Que sí, que no & Mondriaan
Jodi Bernal koos voor zijn Spaanstalige zomerhit Que sí, que no een vrolijke videoclip waarin veel gedanst wordt. Toch wilde hij ook graag verwijzen naar zijn ‘dubbele’ identiteit, omdat hij als Colombiaans baby door een Nederlands paar was geadopteerd. Zijn Nederlandse ouders gingen heel graag met hem naar musea en brachten de kleine Bernal al vroeg een liefde voor Piet Mondriaan bij. Helaas lukte het niet de originele schilderijen in bruikleen te bemachtigen voor de videoclip. “Daar was ik best verdrietig om”, bekende Bernal destijds aan de Story.