Actie: laat de Appel heilig verklaren

44_Appel heilig

In reactie op de petitie voor het behoud van kunstcentrum de Appel is een tweede actiegroep opgericht, die de Appel heilig wil verklaren.

Josefien de Zeef, woordvoerster van de groep, vertelt: “Voor een heiligverklaring is het veel handiger als de persoon, of in dit geval de kunstinstelling, niet meer in leven is. Vandaar dat we nu ageren tegen de petitie voor het behoud van de Appel.” Het is makkelijker de Appel te sluiten en dan de wonderen te overzien, legt De Zeef uit, “als er nog steeds wonderen plaatsvinden, verstoort dit het proces van heiligverklaring.”

De Zeef, die samen met haar broer Gerrit gisteravond de actiegroep is gestart, licht toe: “Het is evident dat de Appel heilig zou moeten zijn, gezien alle conceptuele wonderen die er plaatsvonden. Ik heb er laatst nog een auto in klei zien veranderen, of was het omgekeerd? En was er niet ook een directeur die het centrum in afwezigheid op briljante wijze leidde? Maakt niet uit, hoe dan ook, deze paus is ruimdenkend dus dit zou moeten kunnen lukken.”

De Zeef legt uit dat als de paus de heiligverklaring goedkeurt, dit waarschijnlijk alsnog betekent dat het kunstcentrum open blijft: “Maar dan meer als bedevaartsoort, waar kunstpelgrims komen om de wonderen die eerder plaatsvonden te overpeinzen. Het schijnt dat veel liefhebbers de Appel de afgelopen jaren sowieso om die reden bezochten, dus er hoeft niet eens zo veel te veranderen.”

De Zeef is zelf niet van plan om een eventueel bedevaartsoord te gaan leiden: “Ik ben veel te druk met mijn eigen olieverfschilderijen.”