Kijk nóg gezonder met de nieuwe kunstpiramide

34_Kunstpiramide

Onder de drone die zojuist onze kantine binnenvloog, wapperde een telegram met de tekst: ‘Hierbij. Mijn. Voorspellingen. Voor. De. Maand. Mei. Groet. Artsy.’ Check ze hier:

Verwacht: Hufter Museum
Jahoor, eindelijk komt er een Hufter Museum, het HuMu! Waar het komt, weet ik niet zeker (ik ben Nostradamus niet), maar ik denk in het oosten van het land. Dat zal een gat in de markt zijn, want deze doelgroep, die hechte community kunsthaters op GeenStijl en op vmbo-scholen, mist nu aansluiting met de kunstwereld. Even nuanceren hoor: sommigen van hen zijn allround hufters, anderen alleen maar kunsthufters.
Lees maar even mee hoe lekker dat wordt: in het HuMu staan nergens van die irritante bordjes met ‘niet aanraken’ of ‘betreden met max. twee personen’. Alle kunst is van piepschuim, schuimrubber of gewikkeld in 220 volt schokdraad, dus er kan weinig misgaan. Bij de ingang geen poortjes of norse beveiligers, maar grote bakken met verroest gereedschap en afgedankt wapentuig uit de Balkan. Ik hoop dat Alexander Brenner, je weet wel, die Rus die een dollarteken op een Malevitsj spoot, de opening zal verrichten door een lint door te knippen terwijl hij heen en weer zwiept op een sloopkogel waarop staat HUFTERPROOF.

Audiotour verplicht
Steeds vaker lees ik superdomme comments in gastenboeken van musea. Die tijd is bijna voorbij, want in mei zullen musea audiotours verplicht stellen, ontdekte ik in één van m’n voorspellende dromen. Eerst met luidsprekers, daarna begin 2018 via hersenimplantaten. En als een museum veel vrijwilligers heeft en een slechte geluidsinstallatie (zoals ik thuis), kan het zijn dat zo’n vrijwilliger ingeschakeld wordt om bij elk kunstwerk wat onsamenhangends te vertellen. Later in mijn droom bleek trouwens dat Nico Dijkshoorn samen met Yolanthe directeur van het Rijksmuseum wordt, maar zelfs een voorspellende droom vergist zich wel eens, dus daar hoef je je nog geen zorgen over te maken.

De Nederlandse Kunst- en Belevingsautoriteit presenteert kunstpiramide
Dat kunst gezond is, wist je al, anders las je FC Kunst niet. Maar hoe gezond, dat weet eigenlijk alleen de Nederlandse Kunst- en Belevingsautoriteit (NKBA). Hun nieuwe kunstpiramide verschijnt binnenkort. In mijn glazen bol heb ik de schets al kunnen zien (de piramide paste er precies in), dus hier alvast de aanbevelingen:
– Performancekunst is het gezondst: barstensvol goede bedoelingen en je hebt er heel snel genoeg van.
– Pas op voor schilderkunst: je raakt niet snel verzadigd, waardoor het risico van overconsumptie groot is.
– Installatiekunst is goed voor de beenspieren, maar neem altijd een krukje en een cracker mee, voor als je verdwaalt.
– De aanwijzingen voor fotografie zijn het meest drastisch gewijzigd: waar het ooit onderaan de piramide stond als lichtverteerbaar, zijn wetenschappers en fotografen het inmiddels eens dat het medium juist zeer zwaar op de maag ligt, omdat het tegenwoordig zo rete-experimenteel is.
Voor artbloggers zal het even wennen zijn, die nieuwe piramide, maar me mattie Niek (Hendrix, van Lost Painters – red.) zei me: “Ik vreet gewoon wat ik zelf lekker vind, kan mij het schelen!”

That’s it weer. Doe er je voordeel mee & tot volgende maand!

Artsy