Boze reacties op afgelasten The Vincent Award

Duizenden kunstenaars die niet bevriend zijn met Danh Vo zijn boos op het Gemeentemuseum Den Haag. Op de Facebook-pagina ‘Geen VOrienden’ uiten zij hun ongenoegen. “Vo heeft 4738 Facebook-vrienden,” schrijft een kunstenaar, “maar ik ben daar niet eentje van. Mij had je dus zonder problemen voor The Vincent Award kunnen nomineren.”

De ‘Geen VOrienden’ vinden het ‘belachelijk’ dat The Vincent Award, de tweejaarlijkse Europese kunstprijs van 50.000 euro, dit jaar niet wordt uitgereikt omdat kunstenaars die bevriend zijn met Danh Vo niet genomineerd wilden worden vanwege de bemoeienis van het museum bij een conflict tussen Vo en verzamelaar Bert Kreuk. Een kunstenaar reageert: “Toen ik maanden geleden hoorde van het conflict, ontdekte ik tot mijn schrik dat ik blijkbaar Facebook-vrienden was met Vo. Ik heb hem toen meteen ontvriend. Het stoort me dat de jury daar geen oog voor heeft gehad, ik voel me volledig gepasseerd.”

De ‘Geen VOrienden’ roepen massaal op om het Gemeentemuseum voortaan te boycotten: “Ze kunnen hoog en laag springen, maar als ze me ooit voor een tentoonstelling vragen, zeg ik toch nee. Hadden ze me maar moeten nomineren.” Iemand anders schrijft: “Ik wilde me aanmelden voor de nieuwe ZomerExpo, maar nu ik weet dat het het Gemeentemuseum koud laat dat ik geen vrienden ben met Vo, zie ik het nut er niet meer van in.”

Hoewel het merendeel beseft dat je blijkbaar bevriend moet zijn met Danh Vo om genomineerd te worden voor The Vincent Award, overweegt niemand om alsnog Facebook-vrienden met hem te worden. “Daar is die prijs me net niet dierbaar genoeg voor”, schrijft iemand, “sowieso ben ik niet voor het geld kunstenaar geworden, maar voor de eer.” Een andere kunstenaar reageert: “Ik ben helemaal niet vies van een beetje vriendjespolitiek, maar als je iemand tot drie keer toe een vriendschapsverzoek stuurt, en daar wordt niet op gereageerd, dan houdt het natuurlijk een keer op.”