Kunstenaars moeten hangbelasting gaan betalen

27_Hangbelasting_04

Binnenkort veranderen de belastingregelingen voor beeldend kunstenaars. Dat meldt de Belastingdienst op haar website. Vanaf 1 september moet iedereen die kunst exposeert hangbelasting betalen. “Tot nog toe konden kunstenaars hun werk overal kosteloos exposeren,” verklaart staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes, “ze hoefden daar niks tegenover te stellen. Maar recent onderzoek toont aan dat kunstenaars er financieel baat bij hebben als ze hun werk ergens mogen laten zien. De hangbelasting is dus een compensatieregeling.”

“Een uitstekend idee”, reageert het informele overleg Beeldende Kunst Nederland (BKNL). “Zichtbaarheid leidt tot grotere bekendheid, en dus tot hogere inkomsten. Wij pleiten al langer voor maatregelen, want zolang de kunstwereld dit faciliteert, is het gratis cashen voor kunstenaars. Alleen hebben wij het zelf altijd over hang- en stageld.” Volgens een woordvoerster van de Belastingdienst wordt staande kunst inderdaad voorlopig ‘niet als kunst erkend’. Zij licht toe: “Staande kunst is echt een niche-product en naar onze inschattingen onverkoopbaar. Schilderijen neerzetten in plaats van ophangen zal overigens voortaan tellen als belastingontduiking.”

De hoogte van de hangbelasting hangt af van verschillende factoren, maar kan oplopen tot 21% per vierkante meter per dag, afhankelijk van de aard van het werk, het gebruikte materiaal, voor- of hoogseizoen, de locatie en het cv van de kunstenaar. Kunstenaars kunnen gebruik maken van de kleine-hang-aftrek, maar niet te vaak en onder strikte voorwaarden. Als het geëxposeerde kunstwerk zeer klein is, komt de kunstenaar in aanmerking voor vergrootglas-toeslag, al is vooralsnog onbekend waar je die precies moet aanvragen.

De staatssecretaris: “Makkelijker kunnen we het niet maken. Maar wel leuker, want als deze maatregel een succes wordt, gaat hij ook gelden voor als je met je werk in een krant of tijdschrift staat of bij DWDD komt.” Ter geruststelling voegt hij toe: “Deze free publicity-belasting is niet bedoeld om kunstenaars onnodig op kosten te jagen. Als je tentoonstelling maar twee sterren krijgt, hoef je aanzienlijk minder te betalen dan wanneer je er vijf krijgt. Daar kan je als kunstenaar dus zelf ook een beetje mee experimenteren.”

20 gedachten over “Kunstenaars moeten hangbelasting gaan betalen”

 1. Dat is goed SHIT!!!! Dat maakt het exposeren voor kunstenaars heel zwaar…Want als zij helemaal niets verkopen???? Dat gebeurt heel vaak…wie vergoed dat? Naar een expositieadres rijden heen en terug en nog een keer om het werk weer op te halen…wie vergoed dat? Visitekaartjes e.d. (laten) maken…wie vergoed dat? Materiaal kopen om werk te maken wie vergoed dat? Als er niets verkocht wordt………sterft de kunst een langzame dood. Deze maatregel is niet creatief-kunstzinnig uitgedacht door iemand die niet kunstzinnig is!

  1. Ja, en wie vergoedt de cursus ‘foutloos Nederlands schrijven’?

 2. Hahaha dit is zo grappig. Kunstenaars staan al onderaan de lijst qua inkomen, en dan komt dit er nog bij? Waar moeten wij straks nog van leven dan?

 3. wel erg de speld dit
  “Kunstenaars kunnen gebruik maken van de kleine-hang-aftrek”
  is de beste,

  en dat er nog zo veel serieus reageren

 4. Diefstal, het werk is inderdaad zichtbaarder, maar zal dan toch ook eerst verkocht moeten worden. Dan Betaal je BTW, en inkomstenbelasting. Vaak ook nog provisie, Welke mongool bedenkt zoiets?

 5. “De hoogte van de hangbelasting hangt af van verschillende factoren, maar kan oplopen tot 21% per vierkante meter per dag, afhankelijk van de aard van het werk, het gebruikte materiaal, voor- of hoogseizoen, de locatie en het cv van de kunstenaar”
  ?????? daar snappen ze bij de belastingdienst toch zelf helemaal niks van ???????

 6. Joyce van Bruggen Den Boer heeft om alle verontwaardigde kunstenaars gelachen
  Moet een verlate april mop zijn.ik speel met mijn “tablet””
  ËN lees met genoegen Ik lig voor de 4e week op bed met longontsteking,en nu kan ik gelukkig weer wat lezen
  Ik mis de HAagse KunstKring. …Geniet van de filmpjes

 7. Wie weet krijg je straks nog dat winkels met een etalage ook nog hang belasting gaan betalen.

 8. Haha, ik merk dat sommige kunstenaars moeite hebben met uit de box denken. :)

Reacties zijn gesloten.