Kunstcritici gematigd kritisch over kunstkritiek

21_Critici

Vooruitlopend op het zoveelste debat over kunstkritiek, morgenavond in Amsterdam, vroeg FC Kunst een aantal gerenommeerde kunstcritici om de kunstkritiek van vandaag de dag te recenseren. Ze blijken behoorlijk gematigd kritisch.

“Sorry, maar zijn jullie serieus?!”, buldert NRC-kunstcriticus Hans den Hartog Jager aan de andere kant van de lijn. “Kunstkritiek bestaat in Nederland toch helemaal niet meer. Het draait alleen nog maar om soundbites en oneliners. Mensen schrikken tegenwoordig al van een recensie van 400 woorden. Dat kan je geen kunstkritiek meer noemen. In het gemiddelde buurtcafé hoor je genuanceerdere meningen over kunst. Ik ben dus best kritisch op de kunstkritiek ja. Maar ik wil haar ook weer niet helemaal afserveren, het is toch ook een beetje mijn broodwinning. Dus ik zeg: drie ballen.”

Jhim Lamoree klaagt juist over geld, de snedige stukjes die hij voor de website van Vrij Nederland schrijft, leveren volgens de kunstcriticus ‘niet eens genoeg op om mijn Italiaanse loafers van in de wax te kunnen zetten’. Lamoree: “Kunstcritici debatteren hier veel te weinig over, er wordt sowieso te weinig over kunstkritiek gedebatteerd. Daarom geef ik drie sterren. Maar veel liever had ik er negen of meer gegeven: het wordt hoog tijd dat recensenten eindelijk eens per ster betaald gaan krijgen.”

Henny de Lange, kunstcriticus bij Trouw, zweert bij kort en krachtig. “Toen ik vlak na de oorlog de journalistiek in ging, keek men niet op duizend woorden meer of minder, dat sloeg echt nergens op”, vertelt ze. “Kranten waren ook nog zo groot als abri-posters, kun je je dat voorstellen?! Nee, geef mij maar online, Facebook, Twitter, you name it, daar ligt toch de toekomst. Ik vermaak me enorm op Snapchat. Dan plak je ergens gewoon vijf sterren op en roep je dat iedereen in de Randstad verdomme een keer de trein moet pakken. Dat hoefde je vroeger niet te proberen. Dus de kunstkritiek is er wel plezieriger op geworden. Alleen jammer dat de meeste critici zo achter blijven, ik heb het gevoel dat ik als enige op Tinder zit. Daarom zeg ik: drie sterren.”

Eén gedachte over “Kunstcritici gematigd kritisch over kunstkritiek”

  1. Ik mis toch in dit debatje de eigenzinnige mening en onafhankelijkheid om een kritiek te schrijven over iets dat de recencent zelf ontdekt heeft. Dat vind Ik een groot gemis!

Reacties zijn gesloten.