PVV: ‘Geef Oekraïners kunst als oprotpremie’

De PVV bestaat vandaag tien jaar en vierde het jubileum dit weekend uitbundig met feestelijke activiteiten zoals koekhappen, kielhalen en spijkerpoepen. Vandaag dient de partij bovendien een voorstel in om Oekraïners een kunstwerk mee te geven als vertrekpremie.

PVV-kamerlid Sietse Fritsma, verantwoordelijk voor asielzaken, was beschikbaar om tijdens de festiviteiten uitleg te geven. Terwijl hij met een verbeten uitdrukking op zijn gezicht probeerde zijn spijker in een lege melkfles te mikken vertelde hij: “Uit onderzoek van de Volkskrant bleek donderdag wat wij al veel langer roepen: onze musea staan stampvol met rotzooi die niemand wil zien. Ze raken het aan de straatstenen niet kwijt! Ondertussen raakt ons land overspoeld met Oekraïners die een oprotpremie willen opstrijken. Wij van de PVV zeggen daarom: één en één is drie.”

Een kunstwerk uit een museumdepot zal Oekraïners veel eerder stimuleren om vrijwillig naar hun land terug te keren, dan de huidige vertrekpremie van € 1.950,-, aldus Fritsma. Zaklopend vervolgde hij: “Je moet het zo zien: wij kunnen niets met die bagger, maar in Oekraïne weten ze er wel raad mee. Uit onafhankelijk onderzoek door de PVV is gebleken dat je met een beetje een fatsoenlijk schilderij inclusief lijst een week lang de kachel kunt laten branden. Iedereen heeft kunnen zien hoe ze in Oost-Europa op onze kunst zitten te azen: een paar jaar geleden waren het toch ook Roemenen of Polen of zoiets die de Kunsthal kwamen leegroven om de buit vervolgens af te laten fikken?”

De geboren Fries ging daarna koekhappen waardoor de rest van zijn betoog helaas niet te verstaan was. De musea en het Instituut Collectie Nederland (ICN) waren dit weekend niet aanwezig op de PVV-fuif en hebben we dus niet om een reactie kunnen vragen.