Jan De Cock nieuwe columnist NRC Handelsblad

Schermafbeelding 2016-02-17 om 16.23.19

De Belgische kunstenaar Jan De Cock gaat columns schrijven voor NRC Handelsblad. Dat liet hoofdredacteur Peter Vandermeersch gisteravond weten via Twitter: “Jan De Cock, welkom! Binnenkort in uw NRC #kunstcolumns #JDC #jenesuispasplusfragile”. De columns van De Cock zullen in de plaats komen van de columns van Georgina Verbaan en Youp van ‘t Hek. Vandermeersch verklaart: “Geen enkele lezer kon die twee columnisten nog van elkaar onderscheiden, tijd voor een nieuw geluid.”

Het aantreden van De Cock als stercolumnist van de krant is een reactie op het ‘burgermanifest’ van de kunstenaar, waarin hij zijn beklag doet over ‘het doodzwijgen van cultuurproducenten’ door de media en ‘de strategie om duizenden paginas (sic) en minuten te spenderen aan vreemdelingen die het land binnenstromen, maar geen seconden meer over hebben voor onze inlandse culturele elite, wij vreemden’.

Vandermeersch ziet hierin bevestigd wat hijzelf al langere tijd dacht: “Ik had het zelf kunnen schrijven, zo’n manifest, als ik een borrel op zou hebben bijvoorbeeld. Maar daar heb ik het helaas te druk voor omdat ik zo vaak bij De Wereld Draait Door moet aanschuiven om de Eerste Wereldoorlog uit te leggen.” Wat hij er zo goed aan vindt? “Als Jan schrijft dat het resultaat van de vele golven van restyling binnen de media een fiasco is, dan kan ik dat alleen maar beamen. Kijk maar naar het vernieuwde Parool, dat ziet er gewoon niet uit. En laten we niet vergeten: het analoge is aan de kant geschoven voor het digitale, ondanks de wetenschap dat negatief-positief pellicule de enige overlevende drager is, ook daarin heeft Jan absoluut een punt.”

Dat De Cocks tirade ietwat onbeholpen is geschreven en volgens menigeen ‘kant noch wal’ raakt, deert Vandermeersch geenszins. “Johan Cruijff schrijft in zijn wekelijkse columns voor de Telegraaf tamelijk seniele onzin, die niemand begrijpt, maar waar iedereen het vervolgens wél de hele tijd over heeft. Die JC-rol als voetbalorakel zie ik bij NRC weggelegd voor JDC, maar dan voor kunst.”

De Cock weet al precies waar zijn eerste column over zal gaan: “Ik ga mij allereerst eens rigoureus kwaad maken over het feit dat Vandermeersch mij benaderde voor deze job. Daarna zal ik hem, en alle onnozele NRC-lezertjes erbij, faliekant geven wat ze willen: kitsch, esthetische verwaarlozing, fokking maatschappelijke marginalisatie van de kunsten met prijsdalingen als gevolg voor echte schoonheid!”