‘Appel rotzooide wel degelijk maar wat aan’

Appel_web
Een van de naar schatting tachtig ‘originele schetsen’ van Appel gemaakt door Geert Jan Jansen

De kwaliteitsmedia in Nederland zijn het erover eens: het hardnekkige idee dat Karel Appel ‘maar wat anrotzooide’, zoals hij zelf in een interview met Jan Vrijman ooit verkondigde, kan voorgoed de prullenbak in. Volgens de Volkskrant, NRC Handelsblad en Het Parool laat het Gemeentemuseum in Den Haag aan de hand van schetsen overtuigend zien dat Appel wel degelijk voorstudies maakte voor zijn zo spontane en kinderlijke schilderijen. ‘Net zoals elke goede kunstenaar’ (NRC) dacht Appel heus wel na voor hij wat deed.

“Klinkklare nonsens”, beweert nu meestervervalser Geert Jan Jansen. Vanuit zijn huidige residentie, Kasteel Beverweerd, vertelt hij: “Appel kon misschien wel een aardige boblijn knippen, fatsoenlijk schilderen kon hij echt voor geen meter.” Volgens Jansen slaat het Gemeentemuseum een lelijke flater door het tonen van de voorstudies: “Kom op zeg, Appel was daar echt niet toe in staat. Ik heb die schetsen allemaal eigenhandig gefabriceerd, geen kunst aan verder. Dat kleine spul deed het verdomd lekker op de markt.”

Jansen is niet bang dat er nieuwe rechtszaken tegen hem zullen worden aangespannen. “Welnee, het zal me de bout hachelen. Ik lul me overal toch wel weer uit, weet je.” Het gaat hem om het principe: “Wat Appel deed, kan ieder kind van drie ook. Die waarheid moet gewoon eens boven tafel!” Bewonderaar Ivo Niehe sluit zich hierbij aan: “Als er iets uit die tekeningen blijkt, is het wel dat Jansen zijn vak als vervalser als geen ander verstaat. De verbe ‘anrotzooien’ komt niet voor in zijn vocabulaire.” Volgens Niehe werd Jansen bij het maken van de schetsen bijgestaan door zijn kleine nichtje, die toentertijd drie jaar oud was. Zij was niet beschikbaar voor commentaar.

Eén gedachte over “‘Appel rotzooide wel degelijk maar wat aan’”

 1. Ik heb de Karel Appel schilderijen van Jansen verschillende keren op TV gezien,
  halfbakken slappe vertoning wat kleur en lijn betreft , ja het lijkt er op
  De tekeningen van Matisse , vreselijk lijnenspel en slecht gedaan
  de rest van zijn vervalsingen vergaan mij de lust om te bekijken,
  Deze vervalser lult zich er met alles wel uit, zijn eigen woorden en
  nu wil hij weer wat de aandacht trekken op zijn Telegraafs met
  Popi Jopies als Ivo Niehe ( Het gros van de mensen begrijpen toch ook niet waar het over gaat met de Cobra kunstenaars )

Reacties zijn gesloten.