Beatrix Ruf blijkt kunstwerk Tino Sehgal

Beatrix Ruf © Robin de Puy

Een jaar lang werd de bezoeker van het Stedelijk Museum in Amsterdam verrast en opgeschrikt door onverwachte performances, bedacht door de Duits-Engelse kunstenaar Tino Sehgal. Zijn retrospectief ‘A year at the Stedelijk’ leek echter voorbij na de uitvoering in december 2015 van This occupation (2005) en Instead of allowing some thing to rise up to your face dancing bruce and dan and other things (2000).

Niets is minder waar. Uit een uitgelekte interne e-mailcorrespondentie is gebleken dat Beatrix Ruf, de artistiek directeur van het Stedelijk, óók een kunstwerk is van Sehgal. Ruf heet eigenlijk This batlike director II (2014) en is door Sehgal uit een ruime groep vrijwilligers geselecteerd om de rol van directeur tot eind 2016 in te vullen. Daarna keert Ann Goldstein gewoon weer terug op haar post.

Bij het aanstellen van Ruf als nieuwe directeur was de Raad van Toezicht op de hoogte van Sehgals intenties. De Raad van Toezicht blijkt nu namelijk óók een kunstwerk van Sehgal. Marie-José Raven, woordvoerster van het museum, geeft een korte toelichting: “De Isa Genzken-tentoonstelling komt ook uit de koker van Sehgal, net als de tentoonstelling van Seth Siegelaub. De meeste medewerkers van het museum zijn feitelijk vrijwilligers, uitvoerig geïnstrueerd door Sehgal. Alleen ikzelf en bibliothecaris Willem van Beek zijn officieel in dienst.”

Sehgal was niet beschikbaar voor commentaar, evenmin als Ruf, aangezien haar reactie niet onderdeel uitmaakte van het van tevoren overlegde script waar al haar handelingen tot december dit jaar aan voldoen.